Nyomtatás

3300 gímszarvas elejtésére van esély


Kisalföld -2009. szeptember 05.


Szeptember elsején kezdődött a szarvasbőgés, a vadászok számára a legszebb időszak. A lapunk által megkérdezett szakember szerint az idei szezonban megyénkben 3300 gímszarvas elejtése várható. A vadászatban nem az a szép, amit ad, hanem amit ígér – tartja a régi mondás. A legtöbb vadász számára szeptember elsejével jött el az igazi szezon, amikor megkezdődött a szarvasbőgés. Ilyenkor az ˝ígért˝ siker reményében veszik vállukra a puskát és járják a határt. A szanyi Fuksz István is, akit elmondása szerint nem is annyira a vad elejtése vonz, mint inkább a látvány.

Csaknem húsz éve rója az erdőt. A helyi Dózsa Vadásztársaság tagja, az egyik legeredményesebb: ezüstérmes, kilenc és fél kilós trófeájú szarvasbikával büszkélkedhet. Rajta kívül csak néhány társának volt ehhez hasonló vadászszerencséje.


– A szarvasvadászat során minden percet élményként élek meg – magyarázta portálunknak, mi is vonzza őt rendszeresen az erdőre, mezőre. – Az állatok látványa, a bőgési szezon, a nász mind-mind olyan nagyszerű pillanatokat tartogatnak, melyeket meg és át kell élni. Az elejtés nem is olyan fontos ilyenkor. A nyomkeresés, a cserkelés titkokat árul el a hozzáértő szemnek, fülnek, orrnak. És persze a természet közelsége is sok örömet okoz. Az erdő, a határ ilyenkor változik, ősziesre fordul. Kezdődik a silózás, a vadak takarása ritkul, egyre jobban megfigyelhetők.
Fuksz István négy évvel ezelőtt ejtett el egy ezüstérmes bikát. ˝Elmondhatatlan érzés ez a vadász számára˝ – mondja.
A szanyi vadásztársaság területén a szarvas váltóvadként van jelen. Így valóban igencsak ismerni kell a környezetet ahhoz, hogy szarvast lásson az ember. Fuksz István pedig ismeri. Azt mondja, az elmúlt napokban még nem érkeztek meg az állatok. A nyomukat azonban már keresi a vadász.
– Keressük, merre és mikor járnak. Kedden voltam kint a területen, nálunk a Rába folyó a határ. A másik parton, az erdőn túlról már hallani a bőgést. Hozzánk még nem értek át, de valószínűleg hamarosan megjelennek. Az időjárásnak kellene egy kicsit hűvösödnie, hogy a bőgés itt is elkezdődjön.
Fuksz István portálunknak felidézte büszkeségének, a kilenc és fél kilós trófeájú bika elejtésének részleteit is. Négy évvel ezelőtt történt.
– Volt egy hely a határban, ahol már régen jártam, gondoltam, körülnézek. A társak is mintha elfeledkeztek volna róla, annyira nyugodt, háborítatlan volt a környezet. Hamarosan csapát találtam és figyelni kezdtem. Estefelé járt az idő, amikor előjött egy fiatal, még nem lőhető példány. Nem sokkal később aztán a napraforgótáblában, a hátam mögött paták zaját hallottam. Óvatosan közelített, lassan, megfontoltan. Azt az érzést, amikor megláttam a hatalmas agancsú és nagy testű bikát, nem lehet elmondani. Csak aki maga is vadászik, értheti meg, mi jár ilyenkor az ember fejében. Szerencsém volt, az első lövéssel sikerült elejtenem. Utána persze körbevettek a társak, együtt gusztálgattuk a vadat és nem maradt el természetesen az áldomás sem. Ez is hozzátartozik a szarvas-szezonhoz – idézte fel a megismételhetetlen pillanatokat Fuksz István.

 

 
fetishtube.cc redrube youporn uporn